Jövedelmező honlap INGYEN
Regisztráció

Apróbojtorján

Az apróbojtorján, eredeti nevén párlófű (Agrimonia) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség. Virágzatuk sárga szirmú virágok alkotta füzér, csészeleveleik alatt horgas csúcsú serték vannak. Az érett terméseket vadállatok terjesztik, melyeknek szőrébe a serték beleakadnak. Évelők.

Jellemzői hogy levelei összetettek és páratlanul szárnyaltak. Az aranysárga szirmok rendszerint ép csúcsúak, a vacokkehely majdnem a tövéig barázdált. A szár szőrzete hosszabb és rövidebb szőrökből áll. Júniustól októberig virágzik.

Gyűjtési ideje június elejétől egészen augusztus végéig.

 

 

Közönséges párlófű (Agrimonia eupatoria L.)

Egyéb elnevezései: párlófű, apróbojtorján, patika párlófű, agrárnyom, királyné asszony káposztája, Szent Pál füve, szőrféreg, hattyúfű, körömfű, koldustetű, bojtorján fű, tüdőfű.

A drog latin neve: Agrimoniae herba

Német neve: Odermenning

Angol neve: Common Agrimony, Sticklewort

 

15–100 cm magas évelő, Európa szerte elterjedt növény, a napos, száraz helyeket: mezőket, út és erdőszéleket kedveli. Egy ógörög monda szerint Mithridatész Eupator király (Kr.elött 132-63) fedezte fel a növény gyógyhatását, latin neve innen származik. Már az ókori Egyiptomban ismert és tisztelt növény, egészen a középkorig tisztelték mágikus erejét.

 

 

 

Szagos párlófű (Agrimonia procera Wallr.)

Az előző fajtól a rendszerint kicsípett csúcsú szirmok, a szár egyféle hosszúságú szőrzete és a csak felső felében barázdált vacokkehely különbözteti meg. Sokkal ritkább, bükkösök szegélyén fordul elő szórványosan. Júniustól augusztusig virágzik.

 

 

 

 

Hogy milyen gyógynövényeket használjunk különböző betegségekre, ebben ad hasznos segítséget a www.gyogynoveny.lapok.eu oldal.

 

 

 

Az oldalon felhasznált forrás: www.wikipedia.org, www.hazipatika.com                         Frissítve: 2011.02.14.

Az oldalon szerepelt receptek, információk nem helyettesítik az orvos véleményét, tanácsát, minden esetben kérje ki szakember véleményét a fogyasztás előtt! Az oldal tulajdonosa nem vállal felelősséget az esetleges fogyasztásból eredő károkért.